Bæredygtighed og mindre hårdt arbejde: Stavnsholthave anvender plast i betonen
På byggeriet af Stavnsholthave Andelsboligforening i Farum er stål og metalnet i betonen skiftet ud med genbrugelige plastfibre. Det har gjort etableringen af fundamentet nemmere, det samme bliver det engang at genbruge betonen.
For et år siden valgte den nystiftede andelsboligforening Stavnsholthave, beliggende 700 meter fra Furesøen, Plan1 til at rådgive sig i forbindelse med etableringen af 25 rækkehuse. Først og fremmest skulle arkitekterne udvikle udbudsmaterialet til et DGNB-certificeret projekt.
I dag er cirka 30 procent af råhuset opført, og byggeriet ventes at stå indflytningsklar i maj 2022.
Især én ting springer i øjnene i byggeriet, forklarer Kasper Rasmussen, projektansvarlig og partner hos Plan1 – selvom den umiddelbart ikke er synlig i det næsten færdige fundament.
Nemt at genanvende beton
– I stedet for at anvende almindelig armeret beton med stålnet, der lægges ned i betonen, så er betonen forarmeret med plastfibre. Når betonen hærder, fæstnes de iblandede plastfibre, så betonen får samme styrke som konventionel, stålarmeret beton. Også i forhold til bæredygtighed er der flere fordele. Eksempelvis bliver det markant lettere at genbruge betonen, da elementerne nemt kan omformes til andre byggeprodukter, siger Kasper Rasmussen.
Mens Plan1 tidligt i projektet har leveret overordnet bæredygtighedsrådgivning, så er det entreprenøren Rasmus Friis A/S, der har anbefalet plastfiberbetonen til Stavnsholthave-byggeriet.
Og de bæredygtige gevinster er rigtig nok flere, påpeger Jacob Jørgensen, afdelingschef hos Rasmus Friis.
Plastfibre skylles ud
– I og med at man ikke skal transportere stål til byggepladsen og lægge stålstivere og metalnet ned i betonen, forbedrer vi logistikken og reducerer CO2-forbruget. Hvis man senere skal genanvende betonen til et nyt byggeri, kan man knuse den og skylle plastfibrene, der tilmed er genbrugsplast, ud ved hjælp af vand.
– En sidste relevant fordel er, at arbejdsmiljøet også bliver bedre. Byggearbejderne får færre tunge løft og mindre fysisk hårdt arbejde med at håndtere stålarmeringen og binde armeringen sammen, fordi betonen ankommer forarmeret. Det er også lettere at save den til. De ting har stor værdi for vores team, tilføjer Jacob Jørgensen.
Både Kasper Rasmussen og Jacob Jørgensen vurderer, at beton med plastfibre i udgangspunktet kan være en relevant løsning til byggerier, som ligesom Stavnsholthave skal opfylde strenge DGNB-krav eller svanemærkes. Og det skal stadig flere byggerier.