Firmaer vil gøre tilstandsrapporter 30 procent hurtigere med droner og AI
Plan1 er en af virksomhederne bag et nyt projekt med kunstig intelligens, der vil automatisere tilstandsrapporter og øge produktiviteten og bæredygtigheden i byggeriet. Projektet kan få betydning for de 72.000 almene boliger, der står til renovering med regeringens seneste boligudspil.
HD Lab, DroneTjek, ConTech Lab, Plan1 og singaporeanske H3Zoom har indtil videre modtaget 1 mio. kr. i støtte over de næste to år. Pengene skal bruges til at udvikle brugen af kunstig intelligens og droner til at effektivisere tilstandsrapporteringer.
En algoritme sammenholder data fra bl.a. BBR og bygherre med billeder fra primært droner for hurtigt at registrere revner i beton, sætningsskader eller vinduer med lav energimærkning og derved sandsynliggøre det specifikke behov for den enkelte bygning. Hvor det typisk tager en byggesagkyndig tre-fire arbejdsdage at inspicere en ejendom med 100 boliger, kan det med kunstig intelligens gøres på omkring en dag, lyder forventningen fra parterne bag:
”Teknologien skal gøre bygningsregistreringer intelligente, fremme bæredygtighed og skabe øget produktivitet. Målet er ikke at erstatte byggesagkyndige, men give dem en teknologisk, hjælpende hånd. Projektet skal generere ny viden, som vil skabe stor værdi for ikke kun byggeriet, men også samfundet bredt set,” forklarer digitaliseringschef Ole Berard hos ConTech Lab – en del af Molio – der har fokus på, hvordan teknologi og digitalisering kan skabe et mere produktivt og bæredygtigt byggeri, og som deltager i projektet.
Muligt eksporteventyr af dansk know-how
Bag selve konceptidéen står Martin Yde fra Plan1, som ser et stort potentiale i projektet, der er det første af sin slags i Danmark:
”På kort sigt kan projektet vise sig afgørende for de 72.000 almene boliger, der nu skal leve op til nye mål i aftalen om effektivisering af den almene boligsektor, ved at øge effektiviteten med op til 30%. På længere sigt vil projektet dog også kunne videreudvikles til at blive brugt på eksempelvis kontorbygninger, fordi algoritmen vil blive klogere ved at blive udsat for mere data. Det kan føre til et nyt eksporteventyr af dansk know-how, men også skabe et stærkere fundament for bæredygtigt byggeri, fordi projektet giver et dybere indblik i, hvornår og hvordan bygninger skal renoveres,” siger Martin Yde, bestyrelsesformand hos Plan1, der har arbejdet med driftsplaner i mere end 30 år.
Et bredt politisk flertal har i den seneste boligaftale afsat mere end 30 mia. kroner til grøn renovering af den almene boligsektor frem mod 2026. Aftalen betyder at tusindvis af almene boligforeninger nu skal i gang med at tilstandsrapportere – en tidskrævende opgave, der i dag løses manuelt af en byggesagkyndig